19:00

Valtorps IF

Referat: Vedums AIS - Valtorps IF

Delad pott mot Valtorp

Den tidiga serifinalen mot Valtorp slutade 2-2 (1-1) sedan Valtorp kvitterat i matchens sista minuter.

I fredagens hemmamatch mot toppkollegan Valtorp inkasserade vi vårt första oavgjorda resultat för säsongen sedan Valtorp kvitterat i matchens sista minuter. Ett helt ok resultat kan tyckas, men efter hur den andra halvleken gestaltade sig kändes det snarare som en förlust.

Matchinledningen påminde mycket om hur det till stor del har sett ut den här säsongen. Vi startade på ett mycket respektingivande sätt och tvingade Valtorp till flera dåliga uppspel. Precis som mot Hol i förra omgången fick vi också utdelningen på den fina starten. Efter en farlig högerhöran gick bollen ut till Tommy Jonsson som slog ett långt, flackt inlägg mot den bortre stolpen där undertecknad nådde högre än sin motspelare och kunde nicka in 1-0.

Därefter gjorde vi som flera gånger tidigare den här säsongen misstaget att slå av lite på takten och mer krävdes det inte för att Valtorp helt plötsligt var det något bättre laget. Vårt lag blev oerhört "långt" och vi lyckades inte alls hålla ihop lagdelarna. Samtidigt gjorde vi inte heller det defensiva jobbet till 100% och ett kvitteringsmål hängde i luften. Mycket riktigt blev så också fallet och detta efter mindra bra försvarsspel från vår sida. Efter att vi en av många gånger tappat bollen på mittplanen slog en Valtorp spelare en crossboll mot borte delen av vårt straffområde. Henrik Krook nickade olyckligt bollen tillbaka in i straffområdet och sedan lyckades inte vare sig våra mittbackar eller Håkan Göransson freda målet utan en motståndare nickade in kvitteringen några meter framför straffpunkten. Efter målet hittade vi delvis tillbaka till vårt grundspel och matchen kändes återigen jämn när domaren blåste för halvtidsvila.

I den andra halvleken var det på nytt ett annat VAIS. Vi vann fler närkamper än våra motståndare och fick bättre fast bollen på Valtorps planhalva vilket bla resulterade att vi kunde få fler avslut mot mål. Ju längre matchen led, desto bättre blev vårt passningsspel och det var flera gånger bara den avgörande passningen som inte hittade rätt adress.

Efter ca 15min spel var jag helt säker på att vi hade tagit ledningen. I paus inbytte Fredrik Möller slog ett inlägg som undertecknad fick en bra träff på med pannan. Valtorps målvakt stod för en utsökt räddning, men på returen kunde Tommy Jonsson enkelt raka in 2-1 - trodde vi innan spelet mycket tveksamt blev avblåst för offside. Jag brukar sällan lägga energi på domaren, men den assisterande domaren var allt som oftast långt bort från händelsernas centrum och det skulle visa sig fler gånger.

Fredrik Möller fortsatte att vara effektiv på sin högerkant och slog strax efteråt ytterligare ett inlägg, detta nickskarvades av Johan Otterborg till en framstormande M. Wallin (jo, det är faktiskt sant) men innan avslutet orsakade en bortaförsvarare en ganska odiskutabel straff. Rött kort och sedan var Tommy Jonsson stensäker från elva meter.

Efter målet fortsatte vi att spela alldeles förträffligt. Vi höll bollen inom laget och spelade oss fram till en mäng farliga chanser. Här måste man dock vara ordentligt självkritik - med tanke på spelövertaget och de otaliga antalet kontringslägen måste vi punktera matchen. Utöver alla utsökta kontringslägen hade vi flera 100% målchanser, men antingen är vi lite för sena i tanken eller så är vi något för bollkära i vissa lägen. Här krävs det bättring framöver för att vi ska slippa spela med kniven på strupen in i det sista.

Avgörandet borde trots allt ha kommit med ca 10 min kvar. Publiken fick skåda det hårdaste skottet som någonsin avlossats på Nordvallas fina gräsmatta (vet inte om Joachim Johansson håller med?) när undertecknad slog till från 25m. Bollen slog i ribbans nederkant och såg av studsen att döma ut att vara innanför mållinjen. Återigen var dock linjemannen inte i närheten och inte heller huvuddomaren var i en position att kunna blåsa för mål. Riktigt tungt när man efteråt tom hör från några av de tillresta Valtorp supportrarna att bollen var inne!

Hur som helst, som alltid får ett lag i regel alltid en kvitteringschans hur utspelade man än är och den här matchen var inget undantag. Vi slog bort bollen i ett av våra anfall och efter mycket om och men lyckades en Valtorp spelare slå en sidledspassning som gick förbi nästan hela vår fyrbackslinje och friställde en lagkamrat som inte gjorde något misstag. Starx efteråt blåste domaren för full tid och av naturliga skäl var det ett mycket besviket hemmalag medan bortalaget jublade som efter en seger.

Efter att ha smält det hela och den värsta bedrövelsen har lagt sig är det dock helt klart positiva känslor man tar med sig till kommande träningar och matcher. Spelmässigt var andra halvlek något av det bästa under min tid i VAIS och dessutom ledde det fram till mängder av målchanser. Vi jobbar mycket på att förbättra vårt offensiva spel och kommer även i fortsättningen att sträva efter ett ännu bättre passningsspel, men efter fredagens match är jag säker på att fler än jag är övertygad om vilken kompetens som finns i truppen.

Vi har vid flertalet tillfällen haft svårt att "stänga" matcherna trots ett stort spelövertag och den här gången blev vi straffade för det. Som jag varit inne måste vi rannsaka oss själva och hantera liknande situationer bättre framöver, men så länge vi skapar så här mycket chanser är jag inte det minsta orolig.

Hela laget förtjänar beröm för den andra halvleken. Samma kreativitet och spelglädje i fortsättningen så blir vi en oangenäm uppgift för alla motståndare. Henrik Krook fick till sina djupledslöpningar på ett helt annat sätt än tidigare i den första halvleken och även vårt kantspel i stort såg bättre ut än på länge. Fredrik Möller gjorde ett bra inhopp i den andra halvleken och låg med sin snabbhet bakom flera av de farligheter som vi vaskade fram.

Skribent: Marcus Wallin

sön 23 sep 2007, 15:00 Valtorps IF - Vedums AIS 1 - 3